Algemeen

Wat is het NFF?


Jaarlijks, aan het begin van het najaar, vindt het Nederlands Film Festival (NFF) in Utrecht plaats. Hier ontdek je alle kanten van de Nederlandse film. Films van kort tot lang, van arthouse tot mainstream, van analoog tot digitaal. Speelfilms, documentaires, animaties, korte films, televisiedrama’s, games, interactieve projecten én evenementen voor jong en oud. Ook voor professionals, aanstormend talent en scholieren programmeert het NFF naast honderden filmvertoningen verschillende discussiebijeenkomsten en masterclasses. Topprestaties worden gevierd met wedstrijden als de Studentencompetitie, maar ook de Gouden Kalveren: dé nationale prijzen van de Nederlandse film.
Meer over het NFF 

Waar en wanneer is het NFF?


Ieder jaar wordt de stad Utrecht in september omgetoverd tot NFF-stad. De 38e edtitie van het festival is van woensdag 26 september t/m vrijdag 5 oktober 2018.

Welke evenementen van het NFF zijn er door het jaar heen?


Naast het festival in september organiseert het NFF nog meer evenementen door het jaar heen. Zoals NFF Specials: Verrassend Nederlands, waarbij je de nieuwste speelfilms, documentaires, animatiefilms en korte parels van eigen bodem kunt zien in zes verschillende steden door heel Nederland.
Daarnaast organiseert het NFF onder de noemer NFF x LHC in samenwerking met het Louis Hartlooper Complex speciale avonden waarbij je een exclusieve voorpremière kunt beleven onder het genot van een drankje. Na afloop is er vaak een Q&A met de maker(s) van de film!

Houd onze Facebookpagina  in de gaten voor aankomende evenementen.

Hoe word ik Vriend van het NFF?


Je kunt je online aanmelden om Vriend van het NFF te worden. Bezegel de vriendschap hier.

Waar kan ik mij aanmelden voor de nieuwsbrief?


Via onze nieuwsbrief blijf je altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes, ontwikkelingen en evenementen rondom het NFF! Klik hier om je in te schrijven.

Contact

Hoe kan ik contact opnemen met het NFF?


Het NFF is bereikbaar via:

Stichting Nederlands Film Festival
Postbus 1581
3500 BN Utrecht

T: 030 - 2303800
E: info@filmfestival.nl

Social media
F: www.facebook.com/nederlandsfilmfestival
T: www.twitter.com/nedfilmfestival 
I:  www.instagram.com/nederlands_film_festival
Y:  https://www.youtube.com/user/nff

Of neem contact met ons op via het contactformulier.


Waar kan ik terecht voor vragen over pers en PR?


Op onze perspagina vind je alle informatie die je nodig hebt voor pers & PR.

Terugblik NFF 2017

Waar kan ik de foto's en video's bekijken van NFF 2017?


Op onze Facebookpagina  staan verschillende foto's waarin je jezelf kunt spotten en je vrienden kunt taggen! Ook kun je de festivalsfeer herbeleven met de video's die tijdens iedere NFF-dag werden gemaakt. Ook een aftermovie mag natuurlijk niet ontbreken, je ziet het binnenkort op onze website en socials verschijnen!

Hoe kan ik het Gouden Kalveren Gala terugkijken?


Tijdens de uitreiking kon je via de livestream alle uitreikingen volgen. Deze kun je hier terugkijken. Ook was er een speciale uitzending van de TV Show over het NFF met Ivo Niehe.

Wist je dat...

... Het eerste Nederlands Film Festival al op 24 september 1981 werd georganiseerd?


De Utrechtse filmregisseur Jos Stelling opende in 1981 in 't Hoogt de Nederlandse Filmdagen, die sinds 1993 verder gaat als het Nederlands Film Festival.
Stelling zette het festival op met een groot aantal mensen uit de Nederlandse filmwereld, met de bedoeling de Nederlandse filmmakers bij elkaar te brengen, de Nederlandse films onder de aandacht van een groot publiek te brengen en te discussiëren over de vraag hoe de filmsituatie verbeterd kon worden. De openingsfilm destijds: HET MEISJE MET HET RODE HAAR.

Lees hier meer over de festivalhistorie.

... Er 41 Gouden Tegels liggen op het L'OR Filmboulevard?


Sinds 1999 worden jaarlijks op het Nederlands Film Festival de Gouden Tegels onthuld met een handafdruk van de winnaars van het Gouden Kalf Beste Acteur en Beste Actrice. De afgelopen editie zetten Hannah Hoekstra en Issaka Sawadogo hun handen in het klei. Benieuwd welke handen (en een paar voeten) nog meer zijn vereeuwigd in een tegel? Loop langs op de Vinkenburgstraat of bekijk het overzicht.

... Er heel wat nieuwe talenten worden ontdekt op het NFF?


Studenten van verschillende filmacademies in Nederland kunnen meedoen aan de Studentencompetitie. Tijdens de 37e editie van het NFF kon je 42 studentenfilms bekijken, waaruit uiteindelijk drie winnaars werden gekozen.
Tijdens de Talentdag zien we dé filmmakers van de toekomst. Zo won Paula van der Oest in 1988 met haar film ZINDEREND de Tuschinski Award en kwam in 2016 haar film TONIO uit, die een Gouden Kalf kreeg voor Beste Montage én werd ingezonden voor de Oscars. Ook voor regisseur Nanouk Leopold was het winnen van de Studentencompetitie in 1998 een vliegende start: inmiddels heeft ze al drie Gouden Kalveren op haar naam staan.

... Sinds 2015 naast film en televisie, ook Interactive een groot onderdeel is van het NFF?


Het NFF speelt in op een steeds veranderende wereld van technologie, het vertellen van verhalen en de vervaging van grenzen tussen verschillende mediavormen. Op het NFF kun je je onderdompelen in een virtuele wereld, zie je bijzondere installaties en luister je naar sprekers uit binnen- en buitenland!
In 2016 werd het eerste Gouden Kalf in de categorie Interactive uitgereikt aan Floris Kaayk voor THE MODULAR BODY: een non-lineair, online sciencefictionverhaal. Guerrilla Games won tijdens het festival in 2017 deze prijs met de razend populaire game HORIZON ZERO DAWN.